Sähköasentajan ammattitutkinto, oppisopimus

Ajankohta sopimuksen mukaan

Koulutus valmistaa sähköasentajan ammattitutkinnon näyttöihin. Koulutuksen jälkeen opiskelijalla on valmiudet tehdä kiinteistöjen ja sähkönjakeluverkkojen, tieto- ja turvajärjestelmien sekä kiinteistöautomaation asennuksia.

Koulutus on tarkoitettu sähköalan perustiedot ja -taidot omaaville henkilöille, joilla on:
- Sähköalan perustutkinto sähkö- ja energiatekniikan alalta tai vastaava vahvavirta-alan koulutus, ja sen jälkeen
- Sähköasennusalan työkokemusta vähintään 1 vuosi tai hän on
- Pätevöitynyt alalle pitkän sähköasennusalan työkokemuksen perusteella (vähintään 6 vuotta)

Lisäksi hakijalla tulee olla mahdollisuus solmia oppisopimus työnantajansa kanssa.

Hakeutumisvaiheessa arvioidaan tutkinnon sopivuus hakijalle sekä hänen ammatilliset ja henkilökohtaiset kehittymistavoitteensa. Arvioissa huomioidaan myös hakijan työpaikan kehittämistarpeet. Arviointien pohjalta laaditaan yhdessä hakijan ja työpaikan kanssa suunnitelmat tarvittavan ammattitaidon hankkimiseksi ja tutkinnon suorittamiseksi.

Tarvittava ammattitaito hankitaan pääasiassa työtehtävissä. Työssäoppimista tukevat teoriaopinnot valitaan henkilökohtaisen suunnitelman mukaisesti. Opinnot toteutetaan monimuoto-opiskeluna.

Sähköasentajan ammattitutkinnon tutkintotodistuksen saaminen edellyttää, että tutkinnon suorittaja osoittaa hallitsevansa tutkinnon perusteiden mukaisen ammattitaidon sitä vastaavissa työtehtävissä.

Tutkintoon valmistava koulutus tukee tutkinnon suorittamista, mutta tutkinto voidaan suorittaa myös ilman sitä.

Opiskelu- ja tutkinnon suorittamisaika määräytyvät yksilöllisesti. Opiskelijan aiemmin hankittu ammatillinen osaaminen vaikuttaa koulutuksen kestoon. Yleensä koulutus kestää n. 2 vuotta.

Sähköturvallisuusmääräysten tuntemusta osoittavan tutkinnon (sähköturvallisuustutkinto 2) suorittaminen on yksi keskeisimpiä koulutuksen tavoitteita.

Koulutuksen aikana opitaan oman työn tarkastaminen, tarkastusmittaukset ja käytön opastus, jotka kuuluvat olennaisena osana työsuorituksiin.

Tutkintotodistuksen saamiseksi on suoritettava näyttötutkinnon:

Pakolliset tutkinnon osat
•    Turvallisuus ja riskien hallinta
•    Kiinteistöjen sähköasennukset
sekä

Seuraavista valinnaisista kolme tutkinnon osaa
•    Rakennusautomaatiojärjestelmät
•    Paloturvallisuusjärjestelmät
•    Viestintä- ja tietoverkkojärjestelmät
•    Sähkömoottorikäytöt

Oppisopimuskoulutus on opiskelijalle ja työnantajalle maksuton. Koulutuksen aikana tarvittavasta kirjallisuudesta syntyvät kustannukset ovat n. 400 €.

Tuomo Vaanela
tuomo.vaanela(at)amiedu.fi