Lähiesimiestyön ammattitutkinto

Ajankohta ilmoitetaan myöhemmin
Kesto n. 1 vuosi
Ilmoittautuminen/ Hakeminen ilmoitetaan myöhemmin

Lähiesimiestyön ammattitutkinnon suorittaneella on osaamista suunnitella, ohjata ja arvioida työryhmän päivittäistä työskentelyä sekä perehdyttää työntekijöitä tai opiskelijoita työpaikkaan ja tehtäviin. Tutkinnon suorittaneilla on hyvät viestinnälliset valmiudet ja hän osaa kehittää työryhmänsä toimintaa. Hänellä on perustiedot esimiestyöstä.

Lisäksi tutkinnon suorittajalla on suorittamiensa kahden valinnaisen osan mukaisesti erityistä osaamista:
-  asiakkuuksien vahvistamiseksi (Asiakassuhteiden hoito – tutkinnon osa)
-  toiminnan kannattavuuden parantamiseksi (Toiminnan kannattavuus – tutkinnon osa)
-  henkilöstön kehittämiseksi omassa työryhmässä (Henkilöstötyö – tutkinnon osa)
-  työhönsä liittyvän kehittämishankkeen suunnittelussa (Kehittämissuunnitelma – tutkinnon osa)

Lähiesimiestyön ammattitutkinnon suorittaja voi toimia päivittäisjohtamisen tehtävissä erilaisissa toimintaympäristöissä esimerkiksi työryhmän, tiimin, osaston, palveluyksikön tai vastaavan lähiesimiehenä tai työryhmänsä vetäjänä.

Tutkinnon suorittajalla tulee olla työssä mahdollisuus hoitaa monipuolisia lähiesimiestyön ammattitutkinnon perusteiden mukaisia työtehtäviä, joissa ammattitaito tutkinnon suorittamista varten voidaan arvioida kattavasti.

Ennen tutkintokoulutuksen aloitusta arvioidaan tutkinnon sopivuus opiskelijalle sekä kartoitetaan hänen ammatilliset ja henkilökohtaiset kehittymistavoitteensa. Arvioissa voidaan huomioida  myös hakijan työpaikan kehittämistarpeet.
Suunnitelmat tutkinnon suorittamiseksi ja puuttuvan osaamisen hankkimiseksi tehdään yhdessä tutkinto-opiskelijan, työpaikan edustajan ja koulutuksen järjestäjän kesken. Puuttuva osaaminen hankitaan henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman mukaisesti pääasiassa omissa työtehtävissä. Työpaikalla tapahtuvaa oppimista tukevat lähioppiminen sekä ohjattu verkko- ja itseopiskelu.

Tutkinto-opiskelijalla tulee olla työssä mahdollisuus osallistua erilaisiin lähiesimiestyön ammattitutkinnon perusteiden mukaisiin työtehtäviin, joissa osaaminen tutkinnon suorittamista varten voidaan arvioida.
Mikäli tutkinto-opintoihin hakeutuva henkilö ei ole työsuhteessa voidaan hänelle tietyin edellytyksin tehdä koulutussopimus.

Tutkinto-opintoja voidaan tarvittaessa tukea opiskeluvalmiuksia parantavilla opinnoilla ml. kieliopinnot.
Tutkintotodistuksen saaminen edellyttää, että tutkinto-opiskelija osoittaa hallitsevansa tutkinnon perusteiden mukaisen ammattitaidon sitä vastaavissa työtehtävissä. Ammatillisen osaamisen arviointiin osallistuvat työelämän ja oppilaitoksen edustajat sekä tutkinnon suorittaja itse.
Tutkinto voidaan suorittaa myös suoraan näytöin.

Opiskelijan aiemmin hankittu osaaminen vaikuttaa koulutuksen kestoon. Tutkinnon suorittamisaika on yksilöllinen – keskimääräinen kesto noin 1 vuosi.

Lähiesimiestyön ammattitutkinto suoritetaan osoittamalla hyväksytysti tutkinnon perusteissa vaadittu lähiesimiestyön osaaminen tutkintotilaisuuksissa aidossa esimiestyössä. Lähiesimiestyön ammattitutkinto koostuu yhdestä pakollisesta ja kahdesta valinnaisesta tutkinnon osasta.

Tutkinnon pakollinen osa on

1. Lähiesimiehenä toimiminen

Tutkinnon valinnaiset osat ovat

2. Asiakassuhteiden hoito
3. Toiminnan kannattavuus
4. Henkilöstötyö
5. Kehittämissuunnitelma

Tutkinnon osan ammattitaitovaatimukset määrittävät, mitä tutkinnon suorittajan tulee osata suorittaessaan kyseistä tutkinnon osaa.

Tutkintokoulutuksen toteuttamisen vaihtoehdot

Lähiesimiestyön ammattitutkinto on osa kansallista tutkintojärjestelmää ja siitä säädetään opetus- ja kulttuuriministeriön asetuksella. Tutkinto on toisen asteen tutkinto, joka antaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden. Tutkintokoulutuksen rahoittaa pääosin opetus- ja kulttuuriministeriö.
Koulutus voidaan toteuttaa:
• Oppisopimuskoulutuksena: opiskelija tarvitsee alan työnantajan, jonka kanssa voidaan solmia oppisopimus. Oppisopimus on opiskelijalle ja työnantajalle maksutonta.
• Koulutussopimuksella: Koulutussopimus soveltuu opiskelijalle, jolla ei ole työsuhdetta.
• Ammatillisena lisäkoulutuksena, jossa opiskelija maksaa opiskelumaksun itse. Opiskelijamaksua ei palauteta koulutuksen keskeytyessä.

Seuraavan koulutuksen aloitusajankohta ei ole vielä varmistunut. Lähetä Amiedun asiakaspalveluun yhteystietosi, niin ilmoitamme sinulle, kun koulutus seuraavan kerran tulee hakuun.

Timo Kinnunen

timo.kinnunen(at)amiedu.fi