Sähkö- ja automaatioalan ammattitutkinto, sähköasentaja, oppisopimus

Ajankohta jatkuva haku

Koulutus valmistaa sähköasentajan ammattitutkinnon näyttöihin. Koulutuksen jälkeen opiskelijalla on valmiudet tehdä kiinteistöjen ja sähkönjakeluverkkojen, tieto- ja turvajärjestelmien sekä kiinteistöautomaation asennuksia.

Koulutuksen aikana opitaan oman työn tarkastaminen, tarkastusmittaukset ja käytön opastus, jotka kuuluvat olennaisena osana työsuorituksiin.

Koulutus on tarkoitettu sähköalan perustiedot ja – taidot omaavalle henkilölle, jolla on
- Sähköalan perustutkinto sähkö- ja energiatekniikan alalta tai vastaava vahva-virta-alan koulutus, ja sen jälkeen sähköasennusalan työkokemusta vähintään 1 vuosi.
tai hän on
- Pätevöitynyt alalle pitkän sähköasennusalan työkokemuksen perusteella (vähintään 6 vuotta).

Hakeutumisvaiheessa tutkinnon suorittajan ammattitaito arvioidaan yksilöllisesti ja arvioinnin pohjalta laaditaan yhdessä hakijan ja työpaikan kanssa suunnitelmat tarvittavan ammattitaidon hankkimiseksi ja tutkinnon suorittamiseksi.

Koulutus toteutetaan henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman mukaisesti monimuoto-opiskeluna, joka sisältää lähiopetusta, etä- ja verkko-opiskelua, itsenäistä opiskelua sekä työelämässä tapahtuvan oppimisjakson opiskelijan omalla työpaikalla. Oppisopimuskoulutuksena suoritettavaan tutkintoon opiskelija tarvitsee alan työnantajan, jonka kanssa voidaan solmia oppisopimus.

• Oppisopimuskoulutuksessa lähiopetusta annetaan pääasiassa klo 7.30 – 14.00 kahtena päivänä kuukaudessa. Koulutuksen kestoaika on n. 1.5 – 2 vuotta.

Tutkintotodistuksen saaminen edellyttää, että tutkinnon suorittaja osoittaa hallitsevansa tutkinnon perusteiden mukaisen ammattitaidon sitä vastaavissa työtehtävissä. Ammatillisen osaamisen arviointiin osallistuvat työelämän ja oppilaitoksen edustajat sekä tutkinnon suorittaja itse.

Tutkinnon voi suorittaa myös suoraan näytöin ilman koulutusta, mikäli osaamisesi todetaan riittäväksi.

Opiskelu- ja tutkinnon suorittamisaika määrittyvät opiskelijalle laaditun henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman (HOKS) mukaisesti. Tarkemmin kohdassa Toteutus.

Koulutuksen laajuus ja kestoaika tarkentuu kullekin opiskelijalle laadittavan henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman yhteydessä. Tietotekniikkaa ei opeteta erillisenä aineena, vaan ATK-sovelluksia käsitellään muiden oppiaineiden yhteydessä.

Valmistavan koulutuksen laajuus, yhteensä 150 osp

Pakolliset tutkinnon osat 75 osp:
Sähkötyöt pien- ja pienoisjännitteellä ryhmäjohtotasolla 30 osp
Pienjännitesähköasennukset 45 osp

Valinnaiset tutkinnon osat, valittava 3 kpl, yhteensä 75 osp:

Kiinteistösähköalan osaamista tukevat valinnaiset
Paloturvallisuusjärjestelmien asennukset 25 osp
Tilaturvallisuusjärjestelmien asennukset 25 osp
Rakennusautomaatiojärjestelmien asennukset 25 osp
Ohjelmoitavien ohjausjärjestelmien asennukset 25 osp
Sähkökäyttöjen asennukset 25 osp
Viestintä- ja tietoverkkojärjestelmien asennukset 25 osp
Aurinkosähköjärjestelmien asennukset 25 osp

Teollisuuden palveluihin suunnatut valinnaiset
Pneumaattisten ohjausjärjestelmien asennukset 25 osp
Hydraulisten ohjausjärjestelmien asennukset 25 osp
Teollisuusrobotiikan ja ohjausjärjestelmien asennukset 25 osp

Yleiset
Myynti- ja toimipistepalvelut 25 osp

Näyttö tulee antaa pakollisista osista (75 osp) sekä kolmesta valinnaisesta osasta (75 osp).

Tutkinnonosat opiskelija valitsee siten, että hän kykenee oppimaan oppisopimuslain mukaan 80 % kyseisen tutkinnonosan valmistavan koulutuksen sisällöstä työpaikallaan.

Opiskelijamaksu 400 € (sis alv 24 %)

Valintaperusteet

Opiskelijalla tulee olla riittävä suomen kielen taito, it-alan perusosaaminen sekä alalle sopiva terveydentila

Jori Huovinen